Bilje 91 - TAJNE MELEMA Sv. VASILIJA OSTROŠKOG

11.02.2013 | Časopis Magično bilje - Broj 91 | Pregleda: 32709 | Autor: | 0

Spoj tradicije i farmaceutske prakse
Dragica Bojović, magistar farmacije i specijalista za lekovito bilje, zadužena za stručni nadzor i kvalitet preparata koji se prave u crnogorskim manastirima, otkriva kako se prave i zašto su toliko delotvorni

Kada uđete u biljnu apoteku “Manastirsko bilje i melemi Sv. Vasilije Ostroški”, već na prvi pogled uočavate spoj tradicije i moderne farmaceutske prakse. Mnoštvo preparata u obliku čajeva, tinktura, melema, napitaka upakovanih u savremenu ambalažu, privlače na hiljade ljudi koji pokušavaju da reše određeni zdravstveni problem.
- S obzirom da sam specijalista za lekovito bilje i skoro trideset godina biljni preparati su predmet mog interesovanja, nisam bila iznenađena sastavom i delotvornošću receptura iz manastirskih riznica - kaže, na početku razgovora za Magično bilje, magistar farmacije Dragica Bojović, koja obavlja stručni nadzor i garantuje za kvalitet manastirskih preparata.
- U sastav receptura uglavnom ulaze biljke koje samoniklo rastu na našim terenima. Razlike u odnosu na izvornu manastirsku recepturu odnose se na tehnološki postupak koji obezbeđuje postojanost i stabilnost preparata. Na primer, neki proizvodi su morali da se čuvaju na hladnom, u frižideru, i bili su kratkog roka upotrebe. Primenom odgovarajućih farmaceutskih postupka izrade prevazišli smo ovakve probleme, a delotvornost je ostala ista ili bolja - ističe naša sagovornica.


Poseban pečat na kvalitet i delotvornost svih proizvoda, kaže mr Bojović, daje molitvena atmosfera u kojoj se oni proizvode, prirodni, kvalitetni materijali (bez sintetičkih konzervanasa i aditiva), kao što su biljna ulja, med, biljne masti, vosak, a srž svih preparata su izuzetno kvalitetne biljke našeg podneblja.
- S obzirom da se proizvodi ručno, da se svaki preparat lagano i brižljivo priprema, nismo u mogućnosti da proizvodimo u velikim količinama koje bi zadovoljavale široko tržište - dodaje farmaceutkinja Bojović, koja pored kontrole kvaliteta manastirskih preparata radi i kao rukovodilac službe kontrole kvaliteta u crnogorskoj Galenici.
Da bi asortiman manastirskih proizvoda bio bogatiji pobrinula su se i sestrinstva tri ženska manastira Mitropolije crnogorsko - primorske: monahinje Ćelije Piperske, Sv. Nikole iz Rijeke Crnojevića i Sv. Stefana iz Duljeva.
- Bez obzira što su proizvodi manastirski, sve komponente se kontrolišu pre izrade gotovih preparata. Na primer, maslinovo ulje podleže kontroli da bi se na osnovu hemijskih analiza utvrdilo kakvog je kvaliteta. Kod meda smo naročito obazrivi - na osnovu hemijskih analiza utvrđujemo kvalitet, konstatujemo koji su šećeri najzastupljeniji, da li u medu ima antibiotika ili kortikosteroida. Znači, radi se veoma savesno i odgovorno.
- Za skoro svako farmakološko područje imamo jedan ili više preparata (čajnu mešavinu, kapi, sirup, med, losion, melem, kremu). Manastirski melemi olakšavaju tegobe digestivnog, respiratornog, urogenitalnog trakta, smiruju nervozu, savladavaju nesanicu, rešavaju određene kožne probleme...

M. R.

Pročitajte više u 91. broju Magičnog Bilja

Komentari (0)

Ostavite komentar

Magično bilje prodavnica

Ulogujte se Registracija

NOVI BROJ ČASOPISA

NOVI BROJ ČASOPISA 186

Pratite nas

Magično bilje na Facebook Magično bilje na YouTube Magično bilje na LinkedIn Magično bilje na Instagram

Sadržaj časopisa - broj 91

4. Klinika Magičnog bilja
Prim. dr med. Vidoje Kulić, specijalista pulmolog i pčelar iz Sombora, ima bogato lično iskustvo u korišćenju pčelinjih proizvoda 
Propolis mi je uništio helikobakter
7. Zdrav život poznatih –Koje biljke olakšavaju život Tijani Dapčević, Nebojši Dugaliću,  Vojkanu Borisavljeviću  i Goranu Paskaljeviću 
8. Najbolji narodni recepti za februar
11. Tajne melema Sv. Vasilija Ostroškog
14. Nebojša Stamenović, profesionalni kuvar srpskog manastira na Svetoj Gori otkriva monaške recepte za zdrav život
Magija kuvanja na Hilandaru
16. Zdrav život  poznatih  - Katarina Gojković 
Majstori za kafu i čaj
18. Vino sa biljem 
19. Mumie protiv reume proširenih vena i hemoroida 
22. Mr Živko Slavković, biolog, ekolog i istraživač moći autohtonih vrsta biljaka, posebno drveća i žbunja:
Jela, bor i omorika šite od bakterija i virusa
25. Gotu kola - tonik za mozak
27. Biljna formula lepote - ulje konoplje 
29. Branislav Panić prvi u svetu napravio brašno od tikve
Hleb od bundeve zdraviji od drena
30. Citrusi kao vitaminske bombice
33. Gujina trava regeneriše jetru 
34.  Najpoznatiji herbalisti sveta  - Džejms Grin 
Život u harmonijisa biljem i začinima
36. Spas od kandide uz neven, origano, bosiljak i zečji trn 
38. Pitajte nase farmaceute
 40. Prirodni melem za ekcem
41. Ulje od origana za vrhunsko zdravlje
42. Đavolja kandža - da zgobovi više ne bole 
45.  Dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut i apiterapeut: Uživajte uz prirodnu vijagru
46. Kašičica mednog sirupa za vaše zdravlje
48. Miks bilja podiže raspoloženje
52. Istorija bilja - limun

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem