NAJAVA BROJA 63

17.10.2010 | Časopis Magično bilje - Broj 63 | Pregleda: 964 | Autor: | 0

IZ OVOG BROJA :

JESEN BEZ TMURNIH MISLI

Bahove cvetne kapi u svetu se koriste već 80 godina, a kod nas su u široj upotrebi poslednjih 10 godina - kaže Vesna Stojanović, jedan od dvadeset Bahovih praktičara kod nas.

BOKVICA MI SMIRUJE KAMEN U BUBREGU

Biljke skuplja od malena, a na brojnim putovanjima upoznala je svetsku riznicu zdravih i lekovitih začina i trava.

IMELA - I OTROV I LEK

Dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze, ali je jakog i neujednačenog fiziološkog dejstva. Imela se daje u obliku raznih preparata, sama ili u zajednici sa drugim lekovima sličnog dejstva
VRANILOVA TRAVA Vranilovu travu u narodu nazivaju sirotinjskim antibiotikom jer ima izražena antibiotska svojstva koja joj daje timol, najjači antiseptik. Zbog velike količine timola koristi se i kao jako baktericidno sredstvo protiv upale grla, prehlade, gripa, a u obliku inhalacije upotrebljava se i protiv bronhitisa i astme. Vranilova trava (origanum vulgare) u narodu se naziva i mravinac, crnovrh, origanj, crna nana i džodžan i omiljena je trava na prostoru Crne Gore i jugozapadne Srbije. Na tim prostorima najčešće se koristi protiv infekcija mokraćnih kanala, jer je to biljka koju podjednako ne vole ni kandida ni ešerihija coli. U Crnoj Gori, posebno na severu zemlje, koriste je i kao čaj za pospešivanje izlučivanja želudačnog soka, ali i kao lek za hemoroide. Vranilova trava je izuzetno aromatična biljka prijatnog mirisa i ukusa, koja u jednom svom segmentu podseća na majčinu dušicu, u drugom na nanu, a u trećem na origano. Inače je srodna vrsta sa origanum heracleotium, koga poznajemo kao najčešći dodatak pici i drugim jelima. Čest je dodatak jelima u mnogim kuhinjama, posebno u mediteranskoj. Poboljšava cirkulaciju i čisti organizam, smatraju je afrodizijakom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem