KOKOSOVO ULJE SA KAŠIČICOM KURKUME ČUVA MI DOBRO PAMĆENJE

09.02.2017 | Časopis Magično bilje - Broj 139 | Pregleda: 2382 | Autor: | 0

Zdrav život poznatih: Svetlana Bojković


Kada je polazila natrag u Beograd, njen frizer u Helsinkiju poklonio je Ceci Bojković specijalan dar: veliku kesu vrganja koje je ubrao na svojim redovnim šetnjama po šumama Finske. Taj dragocen lični poklon Ceca je sa velikim zadovoljstvom otpakovala u Beogradu, u svom stanu na mansardi u Nušićevoj ulici. Aroma je bila bajna, ukus vrganja, ubranih i osušenih u Finskoj, oduševio je njene i suprugove goste - neke obične i skromne ljude koji su jedva dočekali da Slavku Kruljeviću istekne ambasadorski mandat u Finskoj, da ovaj popularni bračni par dođe kući, a da se Ceca punim plućima vrati svojoj profesiji.
Iako je kao supruga ambasadora Srbije u Helsinkiju sa velikim uspehom i njoj svojstvenoj lakoćom obavljala sve one dužnosti koje su joj po toj funkciji zadate, Finci su od samog početka znali da je u njihovu prestonicu stigla „pozorišna legenda Srbije“ i „heroina srpskog glumišta“. Baš tako je pišući o njoj dolazak Svetlane Bojković u Helsinki, u svojstvu supruge visokog diplomate, opisao najtiražniji skandinavski dnevnik (350.000 primeraka) Helsingin Sanomat. Reporter je tom prilikom objavio i predivan portret naše dive, kako sedi na jednom od sedišta za publiku, u praznom Narodnom pozorištu Finske. Simbolika ove fotografije je prepoznatljiva na prvi pogled: Ceca se bezbrižno smeši, iako sedi u publici, a ne igra na pozornici. Nisu potrebne posebne reči da bi je opisale. To je ljubav i sposobnost Svetlane Bojković da spontano, bez ikakvih grimasa kakve se u diplomatiji sreću, prihvati svaku ulogu. Kao ambasadorka očarala je Skandinavce svojom kuhinjom, gostoljubivošću i razgovorom o srpskom pozorištu, kulturi, politici, kulinarstvu, specifičnostima. Donosila je kore iz Beograda, pripremala pite, kuvala sarme i đuveče. Kao mušterija, kod frizera je saznavala čime se porodice bave vikendom, kao susetka divila se svećama i zelenim biljkama koje se stavljaju u prozore, kao da je rođena u Finskoj odlazila je sa suprugom u prirodu, uživala u finskim šumama, čistom vazduhu i odličnom kvalitetu vode… Iz svakog susreta učila je kao da je tek tinejdžerka. I Finci su joj sa ljubavlju uzvraćali.
- Iako je poreklom Tunišanin, moj frizer sa svojom porodicom voli da odlazi u šume, kao i svi Finci, da bere jestive pečurke koje se znalački suše, i potom se korste u kulinarstvu za spravljanje raznovrsnih jela. Mnogo je darova prirode koji se mogu ubrati bez odlaska u samoposlugu. Borovnice, brusnice, šumsko voće u Finskoj možete brati u prirodi i pripremiti ih kod kuće. Ne morate da odlazite u radnju, da plaćate posebne takse, ne morate da koristite plastičnu ambalažu i konzervans. Skoro sve porodice u Finskoj imaju neku kolibu ili vikendicu u šumi i tamo odlaze kad god nađu slobodno vreme. Prirodu čuvaju i smatraju je svojom, strogo posmatraju i opominju kad neki došljak baci na zemlju pikavac.
Šta ste i od koga tamo naučili o zdravom životu?
- U Helsinkiju smo imali redovne sastanke žena diplomata iz čitavog sveta. Od Induskinje sam naučila da oni kurkumu stavljaju svuda i da je taj začin dobar protiv senilnosti. Kažu da Indusi imaju veoma mali broj senilnih ljudi među starijom populacijom, i smatraju da je tome doprinela kurkuma. Uobičajila sam da svako jutro uzmem kokosovo ulje sa kašičicom kurkume, kao slatko, i koliko mi se čini, imam sasvim dobro pamćenje. Induskinja nam je prikazala na tim susretima mnogo njihovih začina i o tome kako deluju - koje bolesti leče, a koje sprečavaju.
U Helsinkiju ste često odlazili i u prodavnice zdrave hrane. Jesu li one još raznovrsnije nego kod nas?
- Tamo sam pronalazila pločice od heljde koje su se meni dopale i koje sam jela umesto hleba. Izbegavam da jedem bilo šta od pšeničnog brašna, a beli hleb više uopšte ne jedem. Često sam tamo i mesila svoj hleb. Sve ovo što nalazim u Finskoj mogu da pronađem i u našim prodavnicama zdrave hrane. Tako sam ovde nastavila da uzimam spirulinu, tablete od algi.
Šta uzimate pre predstave, da li nešto pijete ili jedete?
- Nikad ne jedem pre predstave, pa mi je zbog toga bilo teško da se naviknem da večeravam u sedam, kako je u Helsinkiju običaj. Kao i svi drugi glumci i ja jedem tek posle predstave, kad se malo odmorim i opustim. Za vreme i pre izlaska na scenu, volim da pijem čaj od nane bez šećera.
Da li strahujete od gubitka koncentracije?
- Ne, daleko bilo.
Kako uspevate da zadržite energiju, da ne budete tromi?
- Važno je da svakog dana imate neki cilj. I da se trudite da ga postignete. Ako ste zacrtali da pišete članak tog dana, da tako i uradite. Ako treba da idete na pijacu, da zaista i odete i skuvate taj ručak. Čovek ne bi trebalo da se opušta, da se uleži, da postane bezvoljan.
Zime su u Finskoj teške. Nema svetlosti, pa čovek vrlo lako padne u čamotinju?
- Da, Finci su svesni da žive u zemlji koja je dobro organizovana i vodi računa o dobrobiti ljudi. Ali takođe znaju da su im zime bez svetla jako teške i da izazivaju depresiju. Zato zimi svi piju vitamin D, a mnogo se odlazi i u saune, kojih ima i po kućama. Moj muž je redovno koristio saunu, ja manje. Nabavili smo i pokretnu traku za vežbanje, jer izlazak u prirodu i šetnja nisu prijatni kada je veoma hladno i tmurno.
Kako Finci zagrevaju tu atmosferu, taj hladan mračni period?
- Puno se viđaju po kućama na večerama, ali ono što me je iznenadilo to je da i zimi jedu uglavnom laku hranu. Ni u kafanama ni u kućama ne služe se velike porcije. Uvek je tu neka riba, sirovo ili kuvano povrće, i neki lak kolač od borovnice. Obavezno stalno gore sveće na različitim mestima i za stolom i na prozorima. To mi se jako dopada, čini atmosferu toplijom, intimnijom.
Puni ste hvale za njihovu vodu, takozvanu česmovaču, i vazduh?
Imaju odličnu vodu i vazduh, redovno menjaju vodovodne cevi. U to vreme svi stanari se sele iz zgrade na tri meseca. Kod nas se cevi menjaju kad puknu. Fenomenalni su kada je reč o infrastrukturi. Voda je zdrava i sveža, uživaš u njoj. Jedan naš poznanik iz Pančeva ima astmu, i kod kuće, da bi disao, nekoliko puta dnevno mora pumpicom da ubrizgava ventolin. U Finskoj je boravio mesec i po dana i nikada pumpicu nije upotrebio. Disao je punim plućima. To prija i popravlja raspoloženje, dobro je i za biljke, životinje i čoveka.
Da li mislite da je tamo bolji život?
Po nekim anketama, koje sam čitala, Beč, Helsinki i Toronto su najbolji gradovi za život. Nema stresa, nema nervoze. Svi poštuju red, nema ,padobranaca,. Finci uglavnom smatraju da imaju dobar život. Ali kada dođe zima, oni se strancima izvinjavaju što je hladno ili što je loše vreme. Osećaju i poštuju prirodu.
Pustite sada Fince, imate li Vi iz Vaše porodice neki recept koji će da nam smanji kašalj koji nas prati ove zime?
Imam, i veoma pomaže. Luk, isečena jabuka sa ljuskom i orasi sa ljuskom kuvaju se dvadeset minuta. Tečnost se procedi, u nju se stavi med i iscedi limun. To je odličan napitak za iskašljavanje.
Zorana Šuvaković
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

Magično bilje prodavnica

Ulogujte se Registracija

NOVI BROJ ČASOPISA

NOVI BROJ ČASOPISA 172

Pratite nas

Magično bilje na Facebook Magično bilje na YouTube Magično bilje na LinkedIn Magično bilje na Instagram

Sadržaj časopisa - broj 139

4. Zanimljivosti
6. Klinika Magičnog bilja: Pjer Đuzepe Peliči, direktor Evropskog instituta za onkologiju
PAMETNA HRANA ŠTITI TELO OD BOLESTI  I PRODUŽAVA ŽIVOT   
10. Moja priča: Dragan Šćekić iz sela Pasjača, u okolini Niša
UZ ZDRAVU ISHRANU, METASTAZE VEĆ ŠEST GODINA  MIRUJU
12. Novka Čović, penzionerka iz Železnika, posle dugogodišnje hronične infekcije odahnula:
MANUKA MED SANIRAO HELIKOBAKTER
14. Zdrav život poznatih: Svetlana Bojković
KOKOSOVO ULJE SA KAŠIČICOM KURKUME ČUVA MI DOBRO PAMĆENJE
16. Prva dama Amerike, Melanija Tramp:
SVAKOG DANA ŠEST VOĆKI
17. 6 DOBRIH RAZLOGA ZA POMORANDŽU
18. 13 RECEPATA ZA FEBRUAR BEZ TEGOBA
24.  Dubravko Ćelić, zaljubljenik u šumske plodove:
MARTOVKA  NAJUKUSNIJA OD SVIH GLJIVA,  A NE GOJI
26. Čuvena voditeljka Opra Vinfri:
KONAČNO SAM SMRŠALA20 KG
28. Preporuka lekara: as. dr sc. med. Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva
AHCC POBOLJŠAVA MENTALNO  ZDRAVLJE
30. KIVI JAČA IMUNI SISTEM I SNIŽAVA VISOK PRITISAK
33. OBJAVITE RAT REUMI
37. LEKOVI I HRANA KOJE NE BI TREBALO  DA KOMBINUJETE
38. NAJBOLJI DOMAĆI MELEMI
40. ZIMSKI NAPICI ZA ZDRAVLJE
45.  KOKOSOVO ULJE UBLAZAVA ALCHAJMER
48. SRPSKA NARODNA VEROVANJA O BILJKAMA
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net