VOĆE I POVRĆE NIKAD NE TREBA UZIMATI ZAJEDNO

10.08.2015 | Časopis Magično bilje - Broj 121 | Pregleda: 6859 | Autor: | 1

Mr sci. med. Dragan Ivanov, specijalista interne medicineDokazano je da se oko 35 do 60% svih malignih bolesti i smrtnih slučajeva od raka može pripisati lošim navikama u ishrani. Brojna istraživanja pokazala su da biljna, vegetarijanska ishrana preventivno deluje na veći broj određenih tipova raka. Dokazano je da vegetarijanci u odnosu na mesoždere imaju nižu učestalost raka debelog creva, dojke, prostate, pluća, jajnika, mokraćne bešike i pankreasa - ističe na početku razgovora mr sci. med. Dragan Ivanov, specijalista interne medicine i dalje objašnjava: - Ishrana utemeljena na namirnicama biljnog porekla (vegetarijanska ishrana) podudara se sa principima ishrane koju vodeće institucije za borbu protiv raka preporučuju u borbi protiv malignih bolesti. Biljna ishrana sadrži brojne supstance (fitohemikalije) koje imaju preventivno-terapijsko dejstvo na razne vrste raka. To se pre svega odnosi na antioksidante koji se gotovo isključivo nalaze u namirnicama biljnog porekla, zatim dijetna vlakna i zdrave masnoće (nezasićene masne kiseline). Ono što je veoma važno naglasiti jeste da biljna ishrana doprinosi stvaranju alkalne krvi, odnosno alkalizuje naš organizam, za razliku od namirnica životinjskog porekla koje stvaraju kiselu sredinu u organizmu. Takođe je važno naglasiti da proteini (belančevine) životinjskog porekla doprinose razvoju raka, dok belančevine biljnog porekla imaju preventivan efekat.
Koje voće i povrće ne treba unositi zajedno?
- U principu, voće i povrće ne treba uopšte unositi zajedno, jer za njihovo varenje potrebni su različiti enzimski sistemi koji, kada se nađu zajedno u crevima, potiru jedni druge. Voće i integralne žitarice treba uzimati ujutru za doručak, dok salatu i ostalo povrće treba unositi za ručak. Jabuka, limun i banana su vrste voća koje može da se meša sa povrćem, a šargarepa je povrće koje može da se meša sa voćem.
Koja je, po vama, idealna mešavina za imunitet?
- Najbolji i najznačajniji stimulatori našeg imuniteta jesu određeno lekovito bilje, vitamini i minerali, neke namirnice, a dokazano je i da redovna fizička aktivnost stimuliše imunitet. Od lekovitih biljaka možemo reći da je najznačajnija Echinacea. Ova biljka ima direktno antivirusno dejstvo, a takođe i indirektno antivirusno dejstvo, jer stimuliše sintezu imunoloških struktura, pre svega leukocita i interferona. Istovremeno Echinacea ubija bakterije, parazite i gljivice. Veoma efikasan je i propolis, koji se može uzimati u obliku kapi i koji uništava mikroorganizme direktno, a istovremeno poboljšava rad imunološkog sistema (koji se opet sa svoje strane bori protiv mikroorganizama i malignih ćelija). Cvet zove, majčina dušica i slatki koren, uzeti u obliku čaja, mogu značajno doprineti poboljšanju našeg odbrambenog sistema. Pigment likopen, koji se nalazi u paradajzu i lubenici, poznat je i moćan antioksidant i imunostimulator.
M.R.
Pročitajte više u 121. broju Magičnog bilja

Komentari (1)

Branka S.
Korisni i dobri savjeti. Dr. Ivanov kao i uvjek, na jednostavan nacin sve fino objašnjava, ali na žalost velik broj ljudi nerado mijenja svoje navike, ali isplati se ....male promjene, ustrajne, mnogo znace...Znam iz osobnog iskustva....:)
+5 -0

Ostavite komentar

Magično bilje prodavnica

Ulogujte se Registracija

NOVI BROJ ČASOPISA

NOVI BROJ ČASOPISA 184

Pratite nas

Magično bilje na Facebook Magično bilje na YouTube Magično bilje na LinkedIn Magično bilje na Instagram

Sadržaj časopisa - broj 121

4. Klinika Magičnog bilja: mr sci. med. Dragan Ivanov, specijalista interne medicine
VOĆE I POVRĆE NIKAD NE TREBA UZIMATI  ZAJEDNO 
6. Tikvice - nezamenljiva preventiva od moždanog i srčanog udara
8. 7 RESENJA ZA 7 TEGOBA
10. Kokosovo ulje uništava kandidu i parazite 
11. Čaša soka od paradajza oslobađa otrova i slobodnih radikala 
12. Uz manuka med hroničan bol u želucu nestao za tri dana
14. Zdrav život poznatih: Ana Mitić
ZA SVAKU BOLEST POSTOJI LEK  U PRIRODI
18. Patnja zbog ”mišićne reume” nepovratno nestala
22. Antikancerogena super salata
24. Gljivice na nogama - prirodna terapija 
29. Ko nikad ne bi smeo da koristi đumbir
30. Doktor arheologije Henri Veber na porodičnoj farmi ima neobičan rasadnik:
 POLJUBAC ISPOD IMELE ZAISTA DELUJE!
34. Hrana kao lek
36. Origano sa moringom - prvi štit za  neprobojni imunitet 
42. Zaštitite nežnu dečiju kožu 
44. Bezbrižni, a preplanuli 
46. Bele i crvnene bobice neguju lice
48. Ginko sačuvao ruke i posao
54. Laka letnja kuhinja

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-17h
  subotom i nedeljom centar ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem