BILJKE ZA BOLJI RAD TIROIDE

Časopis Magično bilje - Broj 110 | Pregleda: 7810 | Autor:

Klinika Magičnog bilja - prof. dr Snežana Đurica, internista endokrinolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji
Hipertireoza je skup simptoma i znakova nastalih u organizmu zbog povećanog lučenja hormona štitaste žlezde. Uzrokuje je hroničan stres, a nekad poremećaj imunske ravnoteže u organizmu. Ispoljava se poremećajem rada gotovo svih organa - objašnjava prof. dr Snežana Đurica, internista endokrinolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji u Beogradu i ordinacije Thyreomedicus i nastavlja:
- Savremeni metodi dijagnostike hipertireoze su brzi, racionalni i pouzdani. Dozirana primena lekova (tireostatici) kod velikog broja obolelih dovode do poboljšanja - do remisije bolesti.
Da li je lek dovoljan da bi došlo do poboljšanja?
- Lek nije dovoljan. Neophodno je uneti magnezijum, selen, cink, kalcijum i vitamin D3.
Šta preporučujete za poboljšanje krvne slike?
- Tireostatici - lekovi koji se primenjuju kod obolelih od hipertireoze, često imaju negativno delovanje na krvnu sliku, posebno na smanjenje broja belih krvnih ćelija - leukocita. Savetuje se konzumiranje cvekle, za koju je poznato da je bogata belančevinama i ugljenim hidratima, vitaminima B1, B2, C i B12, betaninom i betainom, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, stimulišu rad jetre, popravljaju krvnu sliku.
Koje biljke mogu da umanje razdražljivosti?
- Radražljivost se može uspešno smanjiti uzimanjem majčine dušice, matičnjaka, kantariona, valerijane.


Pročitajte više u 110. broju Magičnog bilja


Komentari