KOJI LEKOVI SE UZIMAJU SA HRANOM, A KOJI NA PRAZAN ŽELUDAC…

AKTUELNO | Pregleda: 305 | Autor:

Prof. dr Maja Nikolić otkriva koje namirnice utiču na apsorpciju medikamenata i njihovu iskoristljivost Uopšteno rečeno, najbolje je lekove piti na prazan stomak.

Pravilo je uzimati lekove pre jela. O čemu još bi trebalo da vodite računa pre nego progutate pilulu savetuje prof. dr Maja Nikolić.

- Želudačna kiselina uništava lekove na bazi penicilina, tako da antibiotike po pravilu treba uzimati sa hranom i time se umanjuje mogućnost pojave bola. Međutim nekima od njih npr. tetraciklinima, dejstvo se smanjuje ukoliko jedan sat pre ili jedan sat posle njihovog uzimanja konzumirate mleko ili mlečne proizvode, pa se preporučuje da se uzimaju na prazan stomak.
Postoje i lekovi koji se uzimaju za vreme jela kao što su diuretici.
Ne može se dati univerzalni savet već treba uvek konsultovati farmaceuta prilikom podizanja lekova kako se oni piju u odnosu na prazan stomak.

- Čaj, čokolada, kafa i napici koji sadrže kofein ne uzimaju se uz lekove koji sadrže derivate teofilina, npr. aminofilin za lečenje astme, kao ni uz sedative i lekove koji deluju na nivou mozga. Alkohol nikada ne treba unositi sa lekovima, a naročito su nepovoljne njegove kombinacije sa lekovima koji deluju na nivou mozga.


Komentari