KAKO SE ZAGREJATI KAD TEMPERATURA POBEGNE U MINUS

by | 10.01.2022

Skuvajte vino, ispecite kolačiće i šetajte

 

Ako ste se na putu do kuće smrzli, zagrejte se spajajući lepo i korisno: skuvajte vino i ispecite kolačiće. A kada se dobro ugrejete, obucite se i pravac u šetnju.

 Kuvano vino

Potrebno za 4 osobe:

– pola litra crnog vina (ali može i belo)

– kesica začina za kuvano vino

– šećer

– voda

– po želi vanilin šećera ili cimet

Priprema:

U šerpu stavite malo šećera i uključite na najjaču vatru. Kada se šećer rastopi i karamelizuje sipajte vino. Pazite da vas para ne ispeče. Dodajte kesicu začina za vino. Sipajte vode isto koliko ste sipali i vina. Kada provri poslužite u šoljama.

Možete  da eksperimentišete. Neki vole belo vino, koje se sprema na isti način.

Ako nemate kupovni začin za kuvano vino, možete i sami da napravite mešavinu. Koristite šećer, cimet, vanilin šećer i karanfilić.

 

2. Napravite kolačiće

Sastojci

– 1/2 putera

– 1 čaša žutog šećera

– 3 kašike šećera

– 1 jaje

– 2 kašičice ekstrakta vanile

– 1 i 3/4 čaše brašna

– 1/2 kašičice praška za pecivo

– 1/2 kašičice sode bikarbone

– 1/2 kašičice soli

– 1/2 instant kafe

– 1/2 čokolade u komadićima

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite puter sa šećerom. Dodajte jaje i vanilu. U drugoj posuti sjedinite ostale sastojke i dodajte u puter. Mešajte 15 sekundi, i na kraju dodajte čokoladu. Smešu ređajte na pleh sa pek papirom (napravite okrugle ili pravougaone oblike nalik na keks), i pecite oko 20 minuta u rerni.

 

Utoplite noge

Održavanje toplote nogu može smanjiti vaše šanse da se prehladite za 67 odsto. Britanski naučnici veruju da hladnoća u nogama uzrokuje zategnutost krvnih sudova koji se nalaze u sinusima, što može otežati da bela krvna zrnca prodru u mukoznu membranu sinusa (gde se većina virusa ušunjala). Nosite papuče kod kuće, a napolju udobne čarape i toplu obuću.

 

Spavajte

Imuni sistem je najaktivniji tokom spavanja. Spavate li manje od sedam sati noću, imate tri puta veću verovatnoću da ćete se prehladiti. San zato pomaže i da brže ozdravite.

 

Uzmite đumbir

 Đumbir sadrži više antivirusnih jedinjenja koja pomažu u borbi protiv nekih virusa, uključujući i one koji izazivaju prehlade i grip – konstatuje dr Lin Anderson, autorka knjige „Recepti za zdravlje, sreću, seks i ljubav“. Istraživanja su pokazala da đumbir ima antibakterijska svojstva, a može biti koristan u sprečavanju infekcije. Ubacite ga u jela i napitke.

 

Šetnja je neophodna

Ako provodite dosta vremena na otvorenom to može sprečiti prehlade i biti ključ za očuvanje zdravlja zimi. Mit je da hladnoća uzrokuje prehlade i grip. Kada provedemo više vremena u zatvorenom prostoru češće smo izloženi virusima.