MOJ LUKAS NIJE MOGAO DA DIŠE, A SADA JE ZDRAV I VESEO

AKTUELNO | Pregleda: 209 | Autor:

Mlada mama Ivana Pandžo, promenom ishrane uspela je da pomogne svom detetu i oslobodi ga teških simptoma alergije i atopijskog dermatitisaSada već sedmogodišnji Lukas Pandžo iz Požege u Hrvatskoj, još kao beba od tri meseca suočio se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Muke koje su zadesile malog Lukasa pratile su ga kroz čitavo detinjstvo, pa nije mogao da uživa u vrtiću kao njegovi vršnjaci, a posebno nije mogao da uživa u slatkišima jer je bio alergičan na životinjske proizvode. Razgovarali smo sa njegovom mamom, Ivanom Pandžo (30), koja nam je ispričala kako je uspela da se izbori sa svim problemima koji su mučili njenog sina i kako je uspela da mu, uprkos svemu, omogući da uživa u onome što mnoga deca najviše vole - u slatkišima.

Kada ste prvi put primetili da Lukas ima zdravstvene probleme? Kako je sve počelo?
- Lukas je već sa tri meseca života imao dijagnozu atopijskog dermatitisa. Bio je mala beba, a sav u ranama, i meni je to bilo užasno gledati. Njegova nežna bebeća koža bila je suva i iritirana, a rane su se stalno otvarale. Nismo imali predstavu šta bi mogao da bude uzrok tog oboljenja, i to kod tek rođene bebe. Stalno je plakao, što od bola, što od svraba.

Koju terapiju ste koristili za njegovo lečenje i koliko je pomogla?
- Lekari su mu propisali kortikosteroide i kombinacije krema koje smo mu mazali na kožu, ali ta terapija nije dala nikakve rezultate. Bili smo očajni! Potrošili smo mnogo novca na razne kreme koje bi trebalo da mu pomognu, ali to se nije desilo. Naručivali smo čak i mlečnu formulu preko apoteka, jer nisam smela da mu dajem hranu za bebe pošto su lekari sumnjali da je u pitanju alergija koja izaziva reakciju na koži. Smatrali su da simptome izaziva mleko i sve što ima kravlje mleko u tragovima i uveravali su me da će to vremenom proći kada prestanem da mu dajem mlečne proizvode i mleko.

Da li je zaista prestalo, i kako je to uticalo na Lukasovo zdravstveno stanje?
- Da, jeste prestalo posle nekog vremena. Taman kada je ojačao i konačno bio zdrav i prav, samo se odjednom pojavio problem sa disajnim putevima. Lukas je počeo da se guši kao da ima alergiju. Opet smo se pitali šta se sada dešava. Odveli smo Lukasa kod lekara i tamo nam je preporučeno da uradimo alergo-test.

Šta je pokazao alergo-test?
- Pokazao je da nema stvari na koju on nije bio alergičan. Posebno na ambroziju, korove, trave, prašinu i buđ. U to vreme je krenuo u vrtić, ali je više bio kod kuće nego u vrtiću jer je bio stalno bolestan, tako da su vaspitačice rekle da nema smisla da bude u vrtiću. Stalno je kašljao, otežano je disao, slinavio i više je bio u krevetu nego što se napolju igrao sa ostalom decom.

Kako ste se borili sa alergijskim reakcijama?
- Pratila sam savete lekara, koji su mu preporučili da koristi pumpicu za disanje, da pije sirupe protiv alergija, kortikosteroidne kapi, inhalacije i drugo. U svem tom zlu, dobio je da pije i antibiotike. Pio je doslovno svakog meseca po jednu bocu antibiotika.

Da li je to dalo rezultate i šta ste dalje uradili?
- Ništa, uzela sam stvar u svoje ruke. To više nije imalo smisla, dete mi je bilo tako malo, a koristilo je gomilu lekova. Potražila sam homeopatu u Zagrebu. Našli smo jednu ženu koja ga je primila na pregled. Ona je preporučila da očistimo Lukasov organizam od svih otrova koji su u njemu. Već je bio osetljiv na mleko i mlečne proizvode, tako da smo odlučili da ga očistimo od svega životinjskog i industrijskog. Njegova ishrana je bila na biljnoj bazi. Iz ishrane smo izbacili šećere, belo brašno, rafinisane proizvode, sokove i zamenili svežim voćem, povrćem i čajevima.

Ja sam mu spremala sve, počev od voćnih jogurta, sokova, preko slatkiša, do improvizovanih pica i mafina od sastojka koji su mu u tom procesu pročišćavanja organizma bili dozvoljeni. Kupovala sam mu namirnice u prodavnicama zdrave hrane, umesto hleba je na primer jeo keksiće i testeninu od riže, sladoled sam pravila od banane, cedila sam sokove svakoga dana, i to od raznog voća i povrća. Srećom, lečenje je trajalo tokom leta, pa je voća i povrća bilo u izobilju. Recepte sam nalazila na internetu, opet srećom, ima ih mnogo. Uzimao je i homeopatske kuglice i probiotik sa belim lukom i grejpfrutom kako bi lakše izbacio sve što mu ne prija.

Kakve rezultate je dao taj vid pročišćavanja organizma, da li je Lukasu bilo bolje?
- Tretman je trajao oko tri meseca. Iz njega su toksini izlazili na razne načine. Primera radi, kada bi vršio nuždu, to je imalo toliko užasan miris da mi se praktično prevrtao želudac. Bilo je teško, jer je on dete koje provodi vreme sa drugom decom, a ta druga deca obožavaju slatkiše, pice, grickalice... I sada, možete zamisliti kako je meni teško bilo da mu objasnim da on to ne može da jede, dok ostala deca mogu. Zato sam morala svakodnevno da osmišljavam recepte koji su sadržali samo voće, povrće i žitarice i od toga pravila omiljene dečije poslastice.

Nekako sam uspela, i Lukas je bio sve bolje i bolje. Smanjili su se problemi sa disajnim putevima i stalnim kašljem, tako da je on vremenom postao jedan veseo i zdrav dečkić. Od tada je prošlo gotovo dve godine.

Kako se Lukas oseća sada, da li i dalje ima probleme sa alergijama?
- Sada je u prvom razredu osnovne škole i od tada nije bio bolestan, nije popio nijednu tabletu ili kapsulu antibiotika niti bilo čega. Zbog drugačijeg načina ishrane nije izgubio kilograme, već je postao još energičniji i srećniji. A ja sam konačno srećna što je moje dete zdravo i veselo. Danas jede sve, s tim što kontrolišem unos svega lošeg i nekako se trudim da mu ishrana više bude bazirana na dobrim i zdravim namirnicama.
Najvažnije je da on više nije bolestan i da ne mora da koristi kortikosteroide, pumpice i ostale lekove. Bili smo i kod alergologa i on nam je rekao da je nalaz mnogo bolji nego ranije, tj. da sada više nije alergičan na sve ono na šta je bio na prethodnom testu. To znači da smo na neki način stvorili otpornost kod njega, koju nije imao dok je bio mali. Verujem da je on bio toliko zatrovan lošim stvarima, da njegov maleni organizam zbog svih tih otrova nije mogao da se izbori.
M. Vidojković

Komentari