DIJETA KOJU OBOŽAVAJU NIKOL KIDMAN I HJU DŽEKMEN

AKTUELNO | Pregleda: 235 | Autor:

I stručnjaci dali zeleno svetlo, kažu da je najzdravija

Najpopularnija dijeta u Holivudu u poslednje vreme nailazi na odobravanje struke. Fitnes gurui kažu da je najefikasnija.
Dijeta osam sati ili dijeta 16:8 podrazumeva obroke unutar svega osam sati u toku dana, dok ostalih 16 služe za sagorevanje kalorija. Najveći ljubitelji ovog načina ishrane su slavni glumci Nikol Kidman i Hju Džekmen.
Dakle, sve se svodi na to da doručkujete u 10, ručate u 14 i večerate u 18 sati – i tako opet sledeći dan, što znači da prođe 16 sati između večere i doručka. To je, veruje se, savršen recept za brz gubitak kilograma.
Pa, da je li to zaista delotvorno? Australijska nutricionistkinja Li Holms ukazala je na prednosti i nedostatke dijete koja je zaludela Holivud.

“Ideja povremenog posta može se činiti stranom, nemogućom, pa čak i zastrašujućom za neke, ali otkriću vam tajnu – to je nešto što radite svaki dan. Čim legnete da spavate pa sve dok ujutru ne otvorite oči, sprovodite povremeni post. Tako je, pratite jednu od najpopularnijih dijeta u ovome trenutku, a da to niste ni znali”, kaže Li.
Jedan od najčešćih načina povremenog posta je povećanje vremena od zadnjeg obroka uveče do doručka.
“Primenom posta svom telu i crevima dajete vremena da se odmore i izleče. Post zapravo ublažava opterećenje creva, omogućuje im da rade optimalno. Takođe poboljšava se proces čišćenja”, objašnjava Holms.
“Novo istraživanje pokazalo je da povremeni post ubrzava regeneraciju ćelija i tako smanjuje upalu u telu ”, dodaje.
Li veruje kako ova dijeta usporava starenje i smanjuje rizik od raka. Njen nedostatak je isključivo u tome što može imati suprotan efekat ako se sprovodi pogrešno, piše Daily Mail.
“Neke tradicionalne metode posta mogu imati negativno dejstvo na ženske hormone, šaljući signal telu da doživljava glad i aktivira ga da ugasi plodnost”, upozorava.
“Ali ako hranite svoje telo kvalitetnim zasićenim mastima tokom dana, poput jaja i dobrih masti, ono će znati da je u sigurnom okruženju i nastaviti s pravilnom sintezom hormona”, zaključuje Li.

Komentari