REČ GINEKOLOGA: KORISNE „ŽENSKE BILJKE“

AKTUELNO | Pregleda: 1584 | Autor:

Dr Olivera Jovanov, ginekolog Doma zdravlja Voždovac u Beogradu, damama savetuje da zdravlje čuvaju uz pomoć kantariona, hajdučke trave, nevena...

Kantarionovo ulje ima antibakterijsko, antimikrobno i epitelizujuće dejstvo na kožu i sluzokožu i deluje kao prirodan antiseptik. Uz dodatak pantenola, podstiče regeneraciju oštećene sluznice i veoma je efikasan kod zarastanja ranica na grliću materice, nastalih kao posledica hroničnih infekcija.
Kantarionovo ulje takođe hidrira i epitelizuje sluznicu, pa se preporučuje primena ovog proizvoda i ženama u menopauzi, kao pomoć kod suvoće i atrofije vaginalne sluzokože.

Hajdučka trava i neven su biljke koje se tradicionalno koriste kao prirodni antimikotici. Ove biljke štite vaginalnu sluznicu od mogućih upala i infekcija praćenih pojačanim sekretom. Ublažavaju neugodnosti poput svraba, peckanja, nadraženosti, neprijatnog mirisa i suvoće. Preporučuje se njihova preventivna primena kod osoba sklonim infekcijama intimne regije i osoba koje su na antibiotskoj terapiji.

Ulje čajevca pokazuje snažno protivupalno, antimikrobno i epitelizujuće dejstvo. Imunostimulativno delovanje ulja čajevca doprinosi očuvanju prirodne vaginalne flore i kiselosti sluzokože, koja je štiti od razvoja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

U kombinacijama sa lekovitim biljkama često se u vaginaletama nalazi i propolis. On ispoljava antiseptična i antimikrobna svojstva i veoma je efikasan u borbi protiv mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica, zahvaljujući kompleksnom sastavu (bioflavonoidi, vitamini, minerali). Udruženim dejstvom, sa ekstraktima raznih biljaka, smiruje upalu vaginalne sluznice i smanjuje neprijatan osećaj - poput svraba, peckanja, nadraženosti i neprijatnog mirisa.


Komentari