ČUVENI JOVA TRAVAR OTKRIO MI JE DA BILJKE NE LEČE SVAKOGA PODJEDNAKO

AKTUELNO | Pregleda: 2021 | Autor:

Iz arhive starih, zaboravljenih recepata: Slobodan Stojićević


Autor Prvog srpskog tvit-kuvara otkriva kako mu je repušina u momentu uklonila bol od uganuća, zašto je korov zapostavljeno blago i šta će se desiti ako zagrlite brezu i u tom zagrljaju ostanete nekoliko minuta
replavljeni smo danas kuvarima i receptima iz celog sveta, pa i iz naših krajeva. Ali retko koji savremen pisac i novinar je tako istrajno i sveobuhvatno istraživao krajeve Srbije kao što je to decenijama činio Slobodan Stojićević. Još manje je onih koji su uspeli da starinske običaje, jela, jezik i narodne lekove pretoče u savremenu formu i ponude je čitaocima. Za svoju knjižicu Prvi srpski tvit-kuvar (Službeni glasnik) Stojićević kaže da je pisao „onako usput“, ali se slaže da je ona idealan poklon za našu decu. Ne samo zbog zbirke starih recepata iz naših krajeva, već zbog toga što je svaki od njih pisan gotovo zaboravljenim jezikom.

Ta stara jela uglavnom se prave jednostavno, pa je lako bilo Stojićeviću da svaki od njih objasni sa samo sto četrdeset slovnih znakova, koliko ima svaki današnji tvit. Ipak, iz ovog srpskog tvit-kuvara preliva se život, kao kafa koja kipi iz džezve, kao komina iz kace iz koje će nastati rakija.

Preneli ste u moderno vreme ono što je krčkano vekovima?
- Da, prelio sam staro vino u novu mešinu.

Obraćate se sladokuscima, ali nudite i lek protiv zaborava?
- Mislim da je važno da ostanu zapisani stari recepti. Ali više od jela svaki recept je lek protiv nestajanja. Svakim receptom izvlačimo jelo iz zaborava, a ono nas spasava od bezličnosti.

Da li ste sa svojom suprugom isprobali sve recepte koje ste tvitovali?
- Ne, nisam sve. Ali pred nama je budućnost. Ne može, niti treba, niti može sve odjednom. Ostavićemo nešto i za vreme kad ostarimo.

Recite nam neki stari recept koji niste uspeli da uvrstite u Vaš srpski tvit-kuvar?
- Jedan od njih je medunj. To je starinski recept za pravljenje džema od dunja, iz XIX veka, ali sam ga ja izmenio utoliko što sam šećer zamenio medom i dao mu naziv po medu i dunjama. Pravi se jednostavno: Iseckaju se dunje, sipa med, i na vatri se dugo meša dok se ne napravi odgovarajuća masa. Ne sipa se voda. Izvanredno je.

Uz svaki recept u Vašoj knjizi preporučujete i određenu muziku. Izgleda da neka jela traže zvučnu harmoniju. Šta Vi slušate dok ručate ili večerate?
- Uz obične ručkove i večere, kad smo sami, slušamo najčešće Mocarta, Šopena, Vivaldija, ponekad Emiru Medunjanin, Mariju Kalas, evergrin, staru narodnu, sve zavisi od raspoloženja i vrste jela. Ipak, ravnopravna sa navedenom muzikom je i muzika koju obično nazivamo tišinom.

Iz Vaše knjige se mnogo štošta može zaključiti o zdravoj hrani. Između ostalog, važno je jesti u društvu i uz smeh?
- Posle višedecenijskog čitanja, slušanja, razgovora o hrani i piću, proučavanja desetine pravaca i škola ishrane, zaključio sam da se pored niza sasvim oprečnih mišljenja, svi slažu u sledećem: važno je znati šta vaša hrana "jede" i biti umeren u svemu, uz stalno kretanje. Jelo ne trpi brigu. Biće zdraviji i više će prijati najsiromašniji ručak u dobrom društvu i uz smeh, nego napetost za kraljevskom trpezom. Redovni porodični ručkovi su gotovo nestali. Da nije slava, ko zna da li bi se porodica i prijatelji ikad okupili.

Koji stari melem biste preporučili današnjoj publici?
- Svakako bi to bio melem od repušine. Repušina ima širok list, raste pored vode, u kanalima pored seoskih puteva, a poznato je da je lekovita. Pomaže protiv reumatizma, gihta, veneričnih bolesti, čireva, trovanja živom. Ne znam da li je poznato da melem od repušine, kao rukom odneseno, uklanja bol od uganuća.

Kako je to moguće?
- To sam lično iskusio kad sam uganuo nogu u Toplici u Virovcu. Bolovi su bili nesnosni. Moja suđenica je na obali našla repušinu. Iseckala je nožem na sitno, sve izručila u poveću krpu za suđe (što se našlo u tim uslovima) i previla mi preko stopala. Čini se da ni minut nije prošao, a bol je prestao. Oko sat kasnije spao je i otok.

Za šta se još može koristiti repušina?
- Čaj od repušine odličan je za jačanje kose i otklanjanje peruti. U litar proključale vode stavi se pet liski repušine i ostavi sat vremena da se hladi. Posle pranja kose šamponom, za poslednje ispiranje koristite čaj.

Šta još može da spreči opadanje kose?
- Protiv opadanja kose dobar je i losion koji se pravi ako se u pola litre ruma zdrobe dve pregršti svežeg čičkovog korena i jedna pregršt korena koprive. Ovom smesom se masira koža glave.

Šta ste naučili od Jove travara koji je umro 1986., u svojoj 98. godini?
- Naučio sam da lekovite biljke ne leče podjednako svakoga. Sama biljka odlučuje koliko će kome pomoći, čak i kad je iščupana i osušena. Takođe, isceljenje zavisi i od toga koliko bolesnik ima vere i ljubavi prema lekovitoj travki. Čovek može s biljkama da se sporazume osećanjima. Ako zagrlite brezu i u zagrljaju ostanete nekoliko minuta svaki dan, preporodićete se.

Za Vas kao poklonika biljaka, korov ima veliku vrednost?
- Biljke o kojima ne znamo ništa i neistražena im je lekovitost, nazivamo korovom. Uzeću samo jedan primer - štir. Kod nas je to korov koji se eventualno daje svinjama. A za Inke u Južnoj Americi, odakle je došao kod nas, štir je božanstvo plodnosti. Opstaje i u najtežim uslovima, širi se i razmnožava, svaka biljka pojedinačno izrodi na stotine semenki i izuzetno je lekovita. Štir je dobar i za variva, dodatak jelima, salatu… Osim mladog lišća ovaj korov nam nudi i seme koje po kvalitetu i sadržaju nadmašuje žitarice. Jedno vreme govorilo se da je amarant (jedna vrsta štira) hrana budućnosti. A onda je sve utihlo. Jer štir može da ubere svako.


Predlog zdravog srpskog jelovnika
Doručak: Kačamak sa sremušom.
Ručak: Pire od kopriva, spanaća ili zelja, sa ili bez dva jaja na oko, koja lepo izgledaju na tamnozelenoj podlozi. Dobre su i ćufte od pasulja ili ćufte od krompira.
Večera: Jabuke pečene u rerni sa cimetom. Ako ćemo slano, onda pečeni krompir u rerni sa kozjim sirom.

Mama-Jeline ćufte od krompira
Možete li da izaberete Vama najdraži recept od povrća?
- Odmah i bez razmišljanja - to su Mama-Jeline ćufte od krompira. Kuvan krompir se izgnječi, pospe se sitno seckanim belim lukom, alevom paprikom i uljem, sve se izmeša, pa se naprave loptice.

Uz alkohol jedite salatu od strugane rotkve
Znam da ste lično probali mnoge preparate protiv mamurluka. Otkrijte nam koji je najbolji?
- Raso je svakako neprevaziđen, ali može da posluži i paradajz-čorba. Uz žestoka pića najbolje je meziti salatu od strugane rotkve začinjene maslinovim uljem ili neko voće. Onda vam nije potreban lek protiv mamurluka.

Z. Š.

Komentari