VODEĆI PROIZVOĐAČI ČOKOLADICA SMANJUJU VELIČINU SVOJIH PROIZVODA

AKTUELNO | Pregleda: 329 | Autor:

U Velikoj Britaniji Snikers i Mars više neće biti isti

Vodeći proizvođači čokoladica će, pod pritiskom engleskog Zavoda za javno zdravlje (Public Health England), do 2020. godine morati da smanje veličinu svojih proizvoda za 20 posto kako bi udovoljili novim merama za smanjenje unosa šećera u ishrani.
Proizvođači čokoladica kažu da su primorani da smanje veličinu svojih proizvoda, jer bi promena količine šećera značajno promenila ukus. Neki kažu da bi to čak moglo imati laksativni efekt.
Nakon sastanka s engleskim Zavodom za javno zdravlje proizvođači čokoladica pristali su da smanje veličinu čokoladica kako ne bi bili javno imenovani u izveštaju o javnom zdravlju koji će britanske vlasti uskoro objaviti.
Proizvođači,ipak još nisu odlučili da li će smanjenje proizvoda uticati i na snižavanje cena.
Predlog za smanjenje unosa šećera je prvi put predstavljen u julu 2016. godine, a brojni aktivisti smatraju da količina šećera mora da bude smanjena za 50 posto a da bi količinu masti trebalo smanjiti za 20 posto. Razlozi su, navode, zabrinjavajuće brojke o broju gojazne dece.
Aktivisti okupljeni u udruženje "Action on Sugar" smatraju da je reklamiranje nezdrave hrane mnogo veći problem, jer se na reklamiranje nezdravih proizvoda za decu troše milijarde funti.
Graham Mekgregor, predsednik ovog udruženja i stručnjak za kardiovaskularne bolesti, rekao je da ne postoji opravdanje za reklamiranje nezdrave hrane za decu.

Komentari