KRENITE NA VREME, OBUCITE SE SLOJEVITO I JEDITE HRANU KOJA GREJE

AKTUELNO | Pregleda: 325 | Autor:

Najbolji saveti kako da podnesete temperaturu u minusu

Niske temperature naterale su nas da navučemo slojeve odeće, kape, rukavice. Međutim, mnogi kako god dobro da se obuku ne mogu da se ugreju. Ako još u priču unesete opšti haos u gradu izazvan neprekidnim padanjem snega, ne ostaje vam ništa drugo do da primenite sve načine da se zagrejete. A jedan od njih je i odgovarajuća hrana.
- Bar jednom u toku dana pojedite neku ljutu namirnicu, na primer ljutu papričicu uz glavno jelo, supu sa biberom, pastu sa čilijem... Ova hrana greje i podstiče lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje i pojačava energiju u organizmu.
- Jelovnik treba da obogatite i žitaricama, koštunjavim voćem, semenkama, koje osim što greju telo sadrže i veliku količinu vitamina i minerala.
- Povrće - šargarepu, peršuna, celer, najbolje je konzumirati u sirovom stanju ili ih samo malo prokuvati, po mogućstvu na pari.
- U ishranu treba uvrstiti i crni i beli luk, krompir, pečurke i pasulj koji dugo održava toplotu tela i veoma je bogat proteinima.
- Nezaobilazni su i začini - đumbir, karanfilić, lovorov list, cimet koji je odličan za cirkulaciju i probavu, i ren koji obiluje vitaminom C.

Komentari