KAKO SE LEKARI ŠTITE OD GRIPA?

AKTUELNO | Pregleda: 346 | Autor:

Pevajte "Happy Birthday" dok perete ruke, uzmite cink, a pileća supa i dalje je neprikosnovena

Prvi su na udaru u sezoni prehlada i gripa, i sigurno imaju najbolje savete kako da sačuvate zdravlje. Prenosimo proverena iskustva i savete lekara.

Perite ruke
- Perite ruke redovno i što češće tokom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom, ali nemojte žuriti. Ja pokušavam da perem ruke najmanje 20 sekundi - otpevam "Happy Birthday" u sebi dva puta - otkrila je doktorka Nensi Hjudžis za Vebmd.

Sklonite ruke od nosa i usta
Tokom sezone gripa hranu nemojte jesti rukama već uvek priborom za jelo, savetuje Sandra Frajhofer, internista u Atlanti. Ako ćete jesti nešto rukama, npr. sendvič, stavite salvetu oko njega.

Čistite i površine oko sebe
- Grip i prehladu izazivaju virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i sa površina na osobu. Zato redovno čistite telefone, tastature, ručke na vratima i bilo što što često delite s drugima, poput npr. hemijske olovke - savetuje Nil Šašter, profesor medicine na Školi medicine Maunt Sinaj.
- Ja redovno nosim bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristim ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice sa kojima čistim svoj sto i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan - kaže Kristofer Tolčer, pedijatar iz L.A.

Vežbajte kako biste ojačali imunitet
- Koliko god vežbali, učinićete dobro svom telu, pa makar to bila i vežba od samo 20-30 minuta, savetuje dr Frajhofer.

Dodatna zaštita
- Ponekad kad osećam da sam bio izložen nekom sa očitom prehladom ili gripom, ili se osećam loše, uzmem tablete cinka, kaže dr Šašter. To je moj štit. Ali ne uzimam više od dve na dan jer mogu da uznemire želudac i izazovu suva usta.
- Jako verujem u biljne čajeve s limunom i medom, kaže Frajhover. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. On smatra da je puno meda bolje od lekova koji se koriste za decu za olakšavanja kašlja.
- Kod začepljenog nosa, odličan je fiziološki rastvor. Ne može da šteti. Jednom sam ga koristila 18 puta na dan - otkrila je otorinolaringolog za decu Marela Botvel iz San Dijega. Fiziološki rastvor razređuje sluz, čisti sluznicu nosa i olakšava pražnjenje sluzi iz nosa.

Pileća supa se ne preporučuje bez razloga
- Njena toplota pročišćava nos i olakšava disanje - kaže Šašter. Kombinacija sastojaka iz supe ima odličan efekat na imunitetet i olakšava upalu izazvanu virusima prehlade.

Komentari