KOME ZIKA NAJVIŠE PRETI

AKTUELNO | Pregleda: 224 | Autor:

Najugroženiji Madeira i crnomorska obala Rusije i Gruzije

U narednih nekoliko meseci dolaskom toplijeg vremena očekuje se širenje Zika virusa u Evropi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).
Najveći rizik postoji u oblastima sa velikim brojem komaraca, poput severoistočne obale Crnog mora. Prisustvo virusa koji je prvi put otkriven u Brazilu prošle godine, zabeležen je u više od 50 zemalja i povezan je sa hiljadama slučajeva mikrocefalije, retkog defekta pri rođenju dece s neobično malom glavom.
WHO smatra da aktuelne rizike ne treba potcenjivati. Najveća opasnost može se javiti na ostrvu Madeira i crnomorskoj obali Rusije i Gruzije, u kojima je autohtoni komarac "Aedes" odgovoran za većinu infekcija.
Francuska će najverovatnije imati umeren rizik od izbijanja ovog virusa zbog faktora gustine gradskog stanovništva. Slede Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španija, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švajcarska, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gore. Rizik u Velikoj Britaniji je dosta nizak.
"Stepen rizika od širenja virusa se razlikuje od zemlje do zemlje. Pozivamo države u kojima je mogućnost širenja ovog virusa veća, da preduzmu sve neophodne mere u sprečavanju", izjavila je Žužana Jakob, direktorka regionalne kancelarije SZO u Evropi.
Lekari SZO su upozorili da, osim mikrocefalusa i oštećenja mozga kod novorođenčadi, virus Zika uzročnik je i sindroma „Gilijan-Bareo“, retkog neurološkog sindroma koji izaziva privremenu paralizu odraslih.

Komentari