DA LI JE GAZIRANA VODA LOŠA PO ZDRAVLJE?

AKTUELNO | Pregleda: 482 | Autor:

Hidrira kao obična, ne oštećuje gleđ i duže nas čini sitim


Verovatno ste već čuli tvrdnje da gazirana voda nije dobra za vaše zdravlje i da je bolje da žeđ utolite običnom vodom. Ipak, nema razloga da se ne počastite čašom hladne gazirane vode.
Tvrdnja: Mineralna voda ne hidrira kao obična
Mehurići u gaziranoj vodi potiču od ugljen dioksida, ali ipak ne sprečavaju organizam da se hidrira, kaže dr Suzan Jiring s Univerziteta Južna Karolina. Naime, jedna naučna studija je pokazala da je nakon napornih vežbi, gazirana voda kod ispitanika nadoknadila izgubljenu tečnost baš kao i obična voda.
Tvrdnja: Mineralna voda je loša za zube i kosti
Ugljena kiselina koja se nalazi u gaziranoj vodi može da ošteti zubnu gleđ, ali samo u velikoj koncentraciji. Međutim, to se neće desiti ako ne pijete previše gazirane vode i konzumirate gaziranu vodu s voćnim kiselinama ili šećerom. Takođe, naučna studija došla do rezultata koji povezuju konzumiranje gazirane vode sa smanjenjem gustine kostiju kod žena.
Tvrdnja: Gazirana voda goji i nadima
Istina je da konzumiranjem gazirane vode može doći do privremene nadutosti. Međutim, istraživanja su pokazala da gazirani napici mogu da vas drže duže sitima nego obična voda, naročito ako se konzumira na prazan stomak. Zato, ukoliko vodite računa o liniji, pijte gaziranu vodu, ali izbegavajte onu s dodatkom veštačkih zaslađivača.

Komentari