DIJETA PROTIV KANDIDE

by | 21.08.2023

Otkrijte šta možete da jedete, a šta treba da izbegavate tokom ove infekcije

DIJETA PROTIV KANDIDE  

Dijeta protiv kandide ima za cilj brže izlečenje od ove gljivične infekcije. To se može učiniti konzumiranjem propolisa, čajeva i probiotika. Takođe bi trebalo da povećate unos zdravih masti.

Dijeta protiv kandide

Pre svega, da biste obezbedili potpuni i brzi oporavak, trebalo bi da sledite uputstva za lečenje koje vam je propisao lekar. Trebalo bi da smanjite unos ugljenih hidrata i izbegavate slatkiše i alkohol, jer oni mogu doprineti rastu ćelija kvasca i pogoršati simptome kao što su svrab i sekret.

Dijeta protiv kandide: Poželjne namirnice

Namirnice koje pomažu u lečenju gljivične infekcije jačaju imuni sistem, prirodne crevne bakterije i pomažu u kontroli pH vrednosti vagine. U ove namirnice spadaju:

Probiotici

Probiotičke namirnice, poput prirodnog jogurta, kefira i kombuhe, bogate su bakterijama koje promovišu zdravlje creva i poboljšavaju funkciju imunog sistema. Oni pomažu u smanjenju rasta patogenih mikroorganizama, što pomaže u upravljanju infekcijama kandidom.

Propolis

Propolis se smatra se odličnim prirodnim lekom protiv kandide. Bogat je flavonoidima koji pomažu u jačanju funkcije imunog sistema i sprečavaju dalji rast ćelija kvasca. Propolis se može konzumirati svakodnevno kao čaj ili pomešan sa vodom i limunovim sokom.

Lekovito bilje

Postoji mnogo prirodnih biljaka koje pomažu u kontroli rasta ćelija kvasca i smanjenju upale. Neke biljke imaju antimikrobno i antiinflamatorno dejstvo, poput nane, kamilice, origana, timijana, ruzmarina, đumbira, cimeta, anisa, korijandera, peršuna, bosiljka, luka i belog luka. Ove biljke se mogu koristiti u obrocima ili uzimati kao čaj.

Zdrave masti

Esencijalne masne kiseline koje su prisutne u masnoj ribi (kao što su losos, tunjevina i skuša), avokadu, maslinovom ulju, kokosovom ulju, ulju semenki grožđa, čia semenkama, lanenim semenkama i semenkama bundeve pomažu u smanjenju upale i povećanju aktivnosti imunog sistema. Ovo može doprineti bržem oporavku.

Integralne žitarice

Cela zrna sadrže hranljive materije, poput vitamina i minerala, koji pomažu u jačanju tela i povećavaju njegove odbrambene mehanizme. U svoju ishranu možete uključiti integralni pšenično meso, pirinač od celog zrna, kionu i ovas kako biste brže pomogli u borbi protiv gljivične infekcije.

Voće i povrće

Važno je konzumirati sve vrste povrća jer je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u jačanju odbrane organizma. Primeri uključuju brokoli, bundevu, šargarepu, spanać, luk i karfiol.

Trebalo bi da jedete i voće, ali se odlučite za voće sa prirodno manje šećera, poput borovnice, jagode, kruške, trešnje, jabuke, maline, šljive, lubenice, dinje i papaje.

Hrana koju treba izbegavati

Hrana koju treba da izbegavate tokom lečenja gljivične infekcije obično će biti bogata šećerom (pošto šećer može da promeni pH vagine) i prerađenom hranom (pošto sadrži konzervanse i hemijske aditive koji mogu da pogoršaju  imunitet). Primeri namirnica koje treba izbegavati uključuju:

  • Šećer i slatkiši uopšte, kao što su kukuruzni sirup, med, slatkiši, puding i voćni sok.
  • Pića poput gaziranih pića, alkohola i energetskih napitaka.
  • Belo brašno i fermentisana hrana, poput kolača, belog hleba, krekera i keksa.
  • Neki orasi, poput pistaća, oraha i kikirikija.
  • Neki mlečni proizvodi, posebno oni koji su bogati laktozom, poput mleka i svežeg sira.
  • Pržena i prerađena hrana, poput konzervirane hrane, slanih grickalica, čipsa, smrznute hrane, brze hrane i gotovih čorbi.
  • Prerađeno meso, poput kobasica, slanine, pršute, mesni naresci i salame.

Pored ovih namirnica, stres, loš san, antibiotici, kontraceptivi, kortikosteroidi i laksativi, takođe menjaju crevne bakterije ili smanjuju aktivnost imunog sistema i dovode do daljeg rasta gljivica.

Foto: pilipphoto / gettyimages.com