AKTIVIRAJTE INDIJSKE ORAHE

AKTUELNO | Pregleda: 5746 | Autor:

Orašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu 'caku' najviše ćete izvući iz njihPrednost uvođenja orašastih plodova i semenki u svakodnevnu ishranu (bez soli, meda ili prženja) je dokazana. Ovi hranjivi plodovi bogati su proteinima i sadrže čak 80 posto nezasićenih masti.
Značajan su izvor vlakana, minerala (bakar, magnezijum i kalijum) i vitamina (kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6) i antioksidanasa.
Zahvaljujući nabrojanom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog holesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pri kontroli težine.
Ali da biste poboljšali učinke i da bi telo lakše apsorbovalo koštunjavo voće, a ukus mu ostao isti, neki stručnjaci kažu da orašaste plodove treba podvrgnuti tzv. procesu aktivacije, odnosno pre konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.
Poklonici ovog metoda tvrde da, posle potapanja i sušenja, orašaste plodove i semenke mogu jesti bez osećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju neki od problema sa sitemom za varenje, poput sindroma iritabilnog creva, celijakije ili Kronove bolesti.
Aboridžini sprovode već hiljadama godina proces aktivacije plodova, a trend se odnedavno proširio po australijskim prodavnicama zdrave hrane. Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sata, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.
Za konzumente orašastih plodova, poput vegetarijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina, aktivacija će izvući najviše iz plodova.
'Kad potopite semenke, uključujući orašaste plodove, u vodu, događaju se dva fenomena: ispiru se molekuli koji otežavaju varenje i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina skroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini', objašnjava dr Karolina Orfila, profesor nutricionizma na Univerzitetu Lids.
'Zbog toga je semenke koje klijaju lakše svariti od onih sirovih.'
Određeni orašasti plodovi i semenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.
Dr Orfila savetuje da plodove uvek kupujete iz proverenih izvora jer mnogi mogu imati gljivice. Čuvajte ih na hladnom, tamnom i suvom mestu, i koristite samo do navedenog roka. Takođe se ne preporučuje branje orašastih plodova ili semenki s drveća ili grmlja. 'To je poput, skupljanja gljiva, najbolje prepustiti stručnjacima.'
Ako proces aktivacije sprovodite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite ga tek dan kasnije.
'Poslednji veliki incident s bakterijom E.coli u Evropi (Nemačka) dogodio se kao rezultat klijanja semenki u zagađenoj vodi', upozorava dr Orfila.

KAKO AKTIVIRATI ORAŠASTE PLODOVE I SEMENKE
Napunite veliku posudu vodom, tako da prekrije orašaste plodove koje planirate da aktivirate. U vodu stavite običnu kuhinjsku so i mešajte dok se potpuno ne istopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje. Na kraju ih stavite u cediljku i isperite tekućom vodom.
Raspodelite ih ravnomerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi – ne višoj od 65 stepeni – i povremeno okrećite.

Lešnici, kikiriki i pinjoli
1 kašičica soli po šoljici plodova
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite 12 do 24 sata

Indijski oraščići
1 kašičica soli po šoljici ploda
Namačite između tri i šest sati
Sušite 12 od 24 sata

Bademi
1 kašičica soli po šoljici ploda
Namačite između 12 i 24 sata
Sušite od 12 od 24 sata

Orasi
Pola kašičice soli na šoljicu oraha
Namačite između sedam i 12 sati
Sušite od 12 do 24 sata

Semenke suncokreta
2 kašičice soli na šojlici ploda
Namačite između sedam i 10 sati
Sušite 12 sati

Semenke bundeve
2 kašičice soli po šoljici ploda
Namačite između sedam i 10 sati
Sušite 12 sati

Komentari