NAJBOLJI TRAVARI

TRAZITE
EKSLUZIVNA PONUDA BANER

 


Vlastimir Cvetković o pravilnom branju delova lekovitog bilja

LOV NA SUNCE U TRAVAMA

vlastimir cvetkovic

Vlastimir Cvetković veruje da je biljka živo biće i da od njenog raspoloženja zavisi i procentualna lekovitost njenih sastojaka.
Naši preci su verovali u čudotvornost biljnih melema za zdravlje čoveka. Da li se to svojstvo može postići i danas, s obzirom na ekspanziju i industrijalizaciju sadnje, uzgoja, berbe i mešanja biljaka?
- Zdravstvene komponente velikog broja biljaka su neosporne, ali jačina delovanja tih komponenata ipak zavisi od mnogih faktora. Pored onog osnovnog pravila, po kome je uvek efikasniji preparat od samoniklog nego od gajenog bilja, tu je i činjenica da je veoma važno u kom se okruženju lekovito bilje bere. Može se desiti da ono ne samo izgubi na lekovitosti, već biva i štetno ukoliko se uzgaja u nečistim, industrijskim sredinama, pa se onda od njega prave čajevi i melemi. Na proplancima Suve planine, Ozrena, Rtnja, Goča i oko Vlasinskog jezera, gde ja berem biljke, one su samonikle i potpuno zdrave. Istog su kvaliteta kao kad su ih ranije brali moji preci.
Šta je najvažnije znati pri branju lekovitog bilja?
- Tajna koju sam ja naučio od svog dede, čuvenog travara Borka, a on od svog pretka Stojana Čučila, leži u činjenici da, radi punog efekta lekovitosti, određene delove biljaka treba brati u određeno doba dana.
Koje je doba dana pogodno za branje pojedinih delova?
- List i cvet biljke se za lek beru od 10 do 14 časova, jer tada, pod uticajem sunca, svi lekoviti sastojci odlaze u gornji deo. Celu biljku je najbolje ubrati oko 16 sati kad je biljka, tokom fotosinteze, lekovitost i prirodnu vlažnost upumpala i u donji deo stabljike i listova. A, kad je nekome potreban koren, najbolje je da se iskopa iz zemlje posle 16 časova, jer se on svakog dana tek tada naknadno nahrani i osunča.
Verujete li da se svako može baviti travarstvom?
- Što da ne?! Posebno kad je u pitanju mešanje biljaka. Postoje mnoge knjige, izuzetno dobre, poput nekoliko tomova dr Jovana Tucakova, u kojima je data precizna gramaža raznih recepata. Ipak, ne treba svako da bere bilje. Laici bi se verovatno učili sa slika, a biljne vrste su ponekad tako slične da zaista može doći do zabune.
Šta vi najviše konzumirate od čajeva?
- Kod mene je kao i kod obućara koji nikada nemaju zdrave opanke – skoro ništa, jer nemam zdravstvene probleme. Ipak, u kući uvek imamo hajdučku travu, podubicu, petrovac, origano i list belog jasena, koji se koriste za univerzalne probleme posle kojih nastaju bolesti, a to su – loša cirkulacija i poremećeno varenje i metabolizam.
J. Jojić

 


 
Alternativna medicinaBiljke i lepotaKlinika Magicnog biljaNajbolji travariAbeceda magicnog bilja
 
  pocetna magicno biljecasopisprodavnicaradio TVkontakto nama  
MAIL info@magicnobilje.com ...|... Copyright © 2010 - All Rights Reserved - Magicno bilje, SAJT MAJSTOR, Webmaster by postantiqua | SITEMAP  


postavite naš sadržaj na vašu ličnu stranicu - za facebook, MySpace, Technorati , Digg, StumbleUpon, ili preuzmite RSS

Favicon maker- Create a favicon from any image Check Google Page Rank My Space RSS

za korisnike MAIL a @magicnobilje.com

magično bilje na facebook - u
Magicno bilje na Facebook - uMagicno bilje na Facebook - u
magicnobilje.com | magicnobilje-casopis.com | magicnobilje-prodavnica.com | magicnobilje-radiotv.com UTISCI | super sajt