Da li znate da je sremuš superhrana koja je izuzetno lekovita?

by | 15.04.2024
Da li znate da je sremuš superhrana koja je izuzetno lekovita?

Sremuš je oduvek cenjen ne samo u kulinarstvu, nego i biljnoj medicini. Poznato je da ova bilja ima blagotvorno desjtvo za kardiovaskularni sistem, jača imunitet i čisti organizam od parazita. 

 

Neke biljke, koje su po korisnim svojstvima prava superhrana, nezasluženo su uskraćene za našu pažnju. To uključuje sremuš ili divlji beli luk – pravo bogatstvo u pogledu ukusa i brojnih lekovitih svojstava.

Ovaj zeleniš, koje su dugo koristili naši preci, danas je popularno u kuhinji različitih naroda. Takođe su oduvek cenjena i njegova lekovita dejstva.

Zašto je sremuš tako cenjen?

Biljka je bogata važnim hranljivim materijama kao što su:  kalcijum, gvožđe, fosfor, natrijum, bakar, cink, selen i magnezijum. Sremuš je veoma bogat vitaminom C, sadrži vitamin A (u obliku beta-karotena), vitamin E, K, H (biotin), vitamine B (tiamin, riboflavin, nikotinske i pantotenske kiseline, holin, piridoksin, folate).

Kalorijski sadržaj divljeg belog luka je 47 kcal. Pored toga, na 100 g sadrži:

  • Proteini – 2,5 g
  • Masti – 0,5 g
  • Ugljeni hidrati – 7 g
  • Voda – 92 g
  • Dijetalna vlakna – 2 g

 

Sremuš sadrži eterično ulje sumpora, soli vinil sulfida, alicin – moćan antioksidans i antimikrobno sredstvo, prirodni antibiotik, kao i veliku količinu ajoena i adenozina, koji mogu da smanje nivo holesterola u krvi.

Lekovita svojstva sremuša

Ova biljka je veoma popularna u biljnoj medicini: sremuš je prirodni antibiotik, dezinfikuje creva i ima anthelmintička svojstva.

Ovo je odličan prirodni lek za ublažavanje probavne smetnje, nadimanja i dijareje. Pomaže u otklanjanju virusnih i respiratornih infekcija i preporučuje se kod reumatizma i artritisa zbog svojstava čišćenja. Zahvaljujući antioksidansima, stimuliše cirkulaciju krvi i snižava krvni pritisak.

Kada se koristi interno, divlji beli luk ima depurativno, hipotenzivno, antiseptičko, anthelmintičko dejstvo, smanjenje telesne težine, hipoglikemiju i hipolipidemiju. Spolja se koristi kao moćno dezinfekciono sredstvo.

Sremuš i zdravstveni benefiti

Dokazano je da ova biljka ima i nekoliko zdravstvenih porencijala:

Kardiovaskularni sistem

Kao što je ranije pomenuto, divlji beli luk sadrži više ajoena i adenozina od klasičnog belog luka. Ove komponente su dobre za srce i pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Sremuš luk se preporučuje za hipertenziju i za zaštitu celog kardiovaskularnog sistema.

Studija koju je sproveo profesor Holg Er Kizeveter sa Univerzitetske bolnice u Hamburgu (Nemačka) pokazala je da jedan gram divljeg belog luka koji se uzima dnevno može poboljšati cirkulaciju krvi. Običan beli luk takođe ima ove prednosti, ali, prema nekim travarima, kultivisano povrće je vremenom izgubilo svoju efikasnost, za razliku od svog divljeg kolege. Zato u proleće ne treba oklevati da u svoju ishranu uvrstite divlji beli luk.

Detoksikacija

Sremuš ima odlična svojstva čišćenja zbog svog dijaforetskog, diuretičkog i ekspektorantnog dejstva. Ovo je odlična biljka za detoksikaciju. Povećava količinu izlučenog urina, rasterećuje bubrege, a takođe poboljšava disanje stanjivanjem sluzokože bubrega.

Ako želite da detoksikujete svoje telo i očistite jetru, divlji beli luk je savršena biljka. Za tretman čišćenja u proleće, dobro deluje kada se kombinuje sa maslačkom, jer ove dve biljke imaju komplementarna svojstva čišćenja u lečenju problema sa bubrezima. Što se tiče diuretičkih svojstava divljeg belog luka, veoma je dobro koristiti ovu biljku u obliku infuzije i sveže.

Iskoristite prednosti sremuša za zdravlje

Iskoristite prednosti sremuša za zdravlje

Jača imunitet

Divlji beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja jačaju imuni sistem. Pokazalo se da ove supstance povećavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su odgovorni za zaštitu tela od infekcija i bolesti.

Razređuje krv

Šireći krvne sudove, divlji beli luk razređuje krv i sprečava agregaciju trombocita, pomažući u borbi protiv stvaranja tromboze i drugih poremećaja krvarenja. Ovaj efekat tečenja se takođe koristi lokalno za ublažavanje bolova, posebno kod reumatizma.

Prirodni antiseptik

Delujući kao prirodni antiseptik, divlji beli luk pomaže u borbi protiv respiratornih i virusnih infekcija, posebno gripa i bronhitisa. Dezinfikuje creva, sprečava fermentaciju i poboljšava stanje crevne flore, pomaže u lečenju hronične dijareje, nadimanja i grčeva u stomaku.

Druge poznate terapeutske prednosti divljeg belog luka:

  • Pomaže kod gastritisa.
  • Ublažava aterosklerozu, artritis i reumatizam.
  • Čisti disajne puteve.
  • Olakšava varenje.
  • Efikasan protiv parazita.
  • Štiti od raka.
  • Hipoglikemijski efekat.

Kako se koristi u biljnoj medicini?

Svi delovi biljke – lukovica, listovi i cvetovi – su jestivi i korisni za organizam. Sveži listovi se koriste za pripremu raznih jela i dodaju se lekovitim formulacijama za borbu protiv hronične i akutne dijareje, kao i opstipacije usled unutrašnjih grčeva. Listove treba sakupljati neposredno pre cvetanja, jer vrlo brzo požute.

Lukovice se koriste u tinkturama, sirupima, decokcijama i oblogama. Zdrobljeni u mleku, služe kao antihelmintik i crevni antiseptik, zaustavljaju fermentaciju i pomažu u normalizaciji crevne flore. Sijalica se koristi i kod kožnih oboljenja, ekcema i čireva.

Esencija sremuša se za trljanje protiv reume, a takođe i kao dezinfekciono sredstvo za vazduh u zatvorenom prostoru. Za dobijanje esencije preporučuje se maceriranje 30 g zgnječenih listova u 25 ml vinskog sirćeta desetak dana.

Kada se koristi spolja, sveže presavijeni čena belog luka uklanjaju kurje oko, žuljeve i bradavice.

Kome se ne preporučuje?

Sremuš nije problem za većinu ljudi. Kada se koristi u razumnim količinama, neće izazvati štetu. Međutim, ako imate bilo kakva ozbiljna zdravstvena stanja, netoleranciju na hranu, alergijske reakcije ili uzimate bilo koje lekove, konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom pre upotrebe novog proizvoda.

Kontraindikacije za divlji beli luk:

  • Inflamatorni procesi gastrointestinalnog trakta ili urinarnog trakta.
  • Alergija na luk.
  • Epilepsija.
  • Uzimanje lekova za razređivanje krvi.

Mere opreza pri upotrebi divljeg belog luka

Prekomerna konzumacija divljeg belog luka može dovesti do grčeva u stomaku. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja (može pogoršati ukus mleka). Treba biti oprezan kod dece (ne pre 3 godine).

Sremuš se može mešati sa drugim, uključujući i otrovne, biljke, kao što su jesenji kolhikum ili đurđevak. Karakteristična razlika je miris po belom luku listova prilikom gnječenja. Divlji beli luk koji se uzgaja u bašti ili povrtnjaku je sigurniji.

Od marta do juna sremuš može se videti u blizini vodenih površina, u senovitim i vlažnim šumama i parkovima. Period berbe se završava pojavom prvih cvetova.

Madeleine_Steinbach; La_vanda / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO