Hijaluronska kiselina: Smanjite bore odabranom ishranom

by | 14.11.2023
Hijaluronska kiselina: Smanjte bore odabranom ishranom

Nije tajna da je hijaluronska kiselina poput eliksira mladosti. Ono što jedete može uticati na kožu jer pojedine namirnice su prirodan izvor ove supstance. 

Dobra nega kože ne iziskuje samo kvalitetne kreme. Ishrana je takođe veoma bitna. Pojedini nutrijenti iz određenih namirnica i te kako će učiniti da vaša koža zablista.

Hijaluronska kiselina podmlađuje kožu

Možda  jedete hranu bogatu antioksidansima kao što su vitamin A i vitamin E kako biste poboljšali ten. Međutim, postoji još jedan nutrijent sa kojim možda niste toliko upoznati i koji može učiniti čuda za vašu kožu. Hijaluronska kiselina je jedinjenje koje se prirodno nalazi u telu i odgovorno je za privlačenje i zadržavanje vlage. Smatra se da poboljšava interakciju između ćelije i podstiče sintezu kolagena, što može sprečiti bore i poboljšati teksturu kože.

Telo proizvodi sopstvenu hijaluronsku kiselinu, ali kako starite, proizvodnja se smanjuje. Neke osobe biraju da ubrizgavaju hijaluronsku kiselinu kao dermalni filer, što može pomoći u dodavanju volumena koži. Drugi ga primenjuju lokalno, što neće dati tako dramatične ili trajne rezultate – jer ne može da dopre do najdubljih slojeva kože – ali ipak može da izgladi pojavu finih linija i bora.

Ako želite da povećate nivo hijaluronske kiseline na druge načine – rešenje je u ishrani. Postoji veliki broj namirnica koje sadrže jedinjenje koje može pomoći vašoj koži da ostane gipka i glatka.

Hijaluronska kiselina: Prirodni izvori

Evo nekih namirnica sa visokim sadržajem hijaluronske kiseline, kao i nekih namirnica koje pomažu u povećanju proizvodnje hijaluronske kiseline.

Goveđe kosti

Bujon od goveđih kostiju je najbolja opcija kada je  hijaluronska kiselina u pitanju. Kosti treba da se kuvaju nekoliko sati (što duže, to bolje) kako bi se izvukle hranljive materije, uključujući hijaluronsku kiselinu.

Hrana na bazi soje

Smatra se da povećanje estrogena može pomoći u proizvodnji hijaluronske kiseline u telu. Uključite meni tofu u salatu ili grickajte kao užinu. Sjajna stvar u vezi sa ovim namirnicama je to što su fantastičan izvor kompletnih proteina na biljnoj bazi, pune su vitamina i minerala i zasićuju.

Skrobno korenasto povrće

Neka istraživanja pokazuju da skrobno korenasto povrće može povećati proizvodnju hijaluronske kiseline u telu. Ove namirnice uključuju krompir, slatki krompir i druge krtole poput čičoke. Ta hrana je takođe odličan izvor kalijuma, vlakana, vitamina B6, vitamina A i vitamina C, a svi su oni odlični za telo.

Citrusno voće

Svi agrumi sadrže naringenin, koji inhibira razgradnju hijaluronske kiseline u telu. Pored voća poput pomorandže i grejpfruta, paradajz i banane takođe sadrže naringenin. Jedenje grejpfruta uz doručak i grickanje pomorandže i paradajza tokom dana će apsolutno dovesti do podatnije blistave kože za samo tri nedelje.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je bogat izvor magnezijuma — neophodnog katalizatora koji pomaže u proizvodnji HK u telu. Dakle, za gipku kožu i taj tako blistav sjaj, razmislite o dodavanju ove superhrane u svoj meni. Spanać i kelj pružaju dobru dozu magnezijuma.

Orašasti plodovi i semenke

Ako tražite još jednu dnevnu dozu hranljivih materija koju ćete dodati ishrani, ne tražite dalje od orašastih plodova i semenki. Zbog visokog sadržaja magnezijuma, oni mogu pomoći u proizvodnji hijalurona. Najviše magnezijuma imaju brazilski orasi, čia semenke, indijski orah, bademi i semenke bundeve.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com