Ulje slačice ne samo da poboljšava ukus hrani nego je dobro i za zdravlje

by | 03.01.2024
Ulje slačice ne samo da poboljšava ukus hrani nego je dobro i za zdravlje

Ulje slačice je veoma cenjeno u drevnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Prepun omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Smatra se da balansira nivo holesterola i podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 

Ulje slačice zauzima posedno meso u kulinarstu. Naime, ovo prilagodljivo ulje dodaje jedinstveni ukus tradicionalnim kulinarskim kreacijama. Osim toga ima široku upotrebu i u medicini.

Ulje slačice za bogatu aromu jela i zdravlje

Seme biljke slačice (gorušice) se koristi za pravljenje ulja. Ovo seme je glavni sastojak u senfu. Ova aromatična biljka se uzgaja u severnoj Indiji i ima karakteristične jarko žute cvetove.

Seme gorušice se koristi kao začin i kao izvor ulja. Oni su član porodice Brassicaceae, koja takođe sadrži druge biljke uključujući rotkvu, kupus, karfiol i repu. Ovo jedinstveno ulje s ukusom senfa uveliko može poboljšati ukus jelu.

Prvi korak u pravljenju ulja od slačice je temeljno čišćenje semena kako bi se eliminisale nečistoće. Seme se očisti, a zatim melje u pastu. Nakon toga, pasta se kompresuje kako bi se oslobodilo ulje. Sledeći korak je filtriranje kako bi se uklonile čvrste čestice.

Ulje slačice: Kako se koristi

Suštinsku funkciju slačicinog ulja u regionalnim receptima pokazuju kulinarske tradicije severne i istočne Indije. Ulje dodaje poseban ukus vegetarijanskoj hrani, ali pazite da ga koristite štedljivo zbog jakog ukusa.

Njegova oporost se eliminiše zagrevanjem do tačke dimljenja, što garantuje dobro izbalansiran profil ukusa bez preopterećenja obroka. Ulje slačice poboljšava ukus mesa i ribe. Takođe se često koristi u marinadama za intenziviranje ukusa. Dodaje poseban dodir ukusa i vau faktor nekim verzijama piletine na puteru.

Kako utiče na zdravlje?

Slačicino ulje je veoma cenjeno u drevnoj medicini, posebno u ajurvedi, zbog svojih lekovitih svojstava. Prepun omega-3 i omega-6 masnih kiselina, smatra se da balansira nivo holesterola i podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Zdravstvene prednosti slačicinog ulja prevazilaze njegovu primenu u hrani. Zbog odnosa masnih kilesilna reguliše holesterol, što je kako važno za zdravlje srca. Njegovi antiinflamatorni kvaliteti takođe ga čine popularnom opcijom za masaže, pružajući olakšanje od nelagodnosti u zglobovima. Takođe poboljšava zdravlje kože i kose.

Sve su to dobri razlozi da uključite ovo ulje u svoju ishranu. Ne samo što ćete poboljšati ukus jelu, jer ne samo što ćete uneti malo promene u kulnarsku rutinu, nago ćete poboljšati i zdravlje.

rezkrr / gettyimages.com