NOVI BROJ

BROJ 63, 20 oktobar 2010.

TRANSLATE

English German French Magyar Spanish Russian Italian Greek ALBANIAN MAKEDONSKI

TRAZITE

EKSLUZIVNA PONUDA BANER

NASLOVNA STRANA BR 60

Poluparazitska biljka od davnina je korišćena u narodnoj medicini ali i kao obavezni element mnogih drevnih rituala

IMELA – I OTROV I LEK

IMELA - I OTROV I LEK

Dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze, ali je jakog i neujednačenog fiziološkog dejstva. Imela se daje u obliku raznih preparata, sama ili u zajednici sa drugim lekovima sličnog dejstva

Bela imela je poluparazitska biljka nalik na jako razgranat grm, koji ponekad u prečniku zauzima i do jednog metra. Posebno voli da raste na mekom drvetu koje ima raspucalu koru (hrast, lipa, breza, vrba, jabuka), ili crnogoričnom drveću. Vodu uzima vodu iz domaćina, ali je sposobna za samostalni proces fotosinteze.
Semenke su lepljive zbog soka koji se nalazi u bobicama, što pomaže da se bobice zadrže na drvetu i ne padnu na tlo. Biljka se ne gaji; raznose je ptice koje jedu njene bobice (crvene ili bele).Imela je jedna od najzanimljivijih i najmističnijih biljaka. Spada u malobrojne koje ne rastu iz zemlje, već uspevaju na čitavom nizu domaćeg drveća i na grmovima. Postoji duboka zavisnost između imele i njenog domaćina. Ipak, postoje slučajevi kad se imela toliko raširi po domaćinu da on odumre zbog iscrpljenosti. Imeli je životno potrebna biljka-domaćin, s kojom čini zajednicu, jer seme imele neće proklijati ni u vodi, ni u zemlji, već samo u pukotini kore drveta.

Britanski mit, odnosno druidska verovanja, navodila su da imela osigurava plodnost ljudi i životinja, da leči i štiti od zlih sila. Druidi su sekli imelu pet dana posle mladog meseca iza zimske ravnodnevice. Morala je da bude odrezana zlatnim srpom i moralo se paziti da ne padne na tlo, da se tako ne „onečisti“. Hvatala se belom tkaninom. Potom su žrtvovana dva bela bika, koja su deljena vernicima.
Imela i danas simbolizuje mir, pomirenje i sreću. To verovanje potiče od davnog keltskog običaja, po kojem su neprijatelji, kada bi se sreli pod imelom, sklapali primirje do sledećeg dana. Zato se ona do današnjih dana stavlja iznad kućnog praga, a poljubac pod imelom smatra se znakom prijateljskog i dobronamernog raspoloženja. Čini se da su prvi poljupci pod imelom razmenjeni još za vreme rimskih saturnalija (svečanosti), što je povezivano i sa njenom navodnom plodonosnošću.
Budući da je paganski običaj korišćenja imele u vreme oko ravnodnevnica bio veoma raširen, crkva ju je zabranila i umesto nje uvela zimzelenu božikovinu čiji šiljasti listovi podsećaju na Hristovu krunu, a crvene bobice na kapi krvi. Imela je bila zabranjena i tokom srednjeg veka, a u Engleskoj su neke crkve ustrajale na ovoj zabrani sve do kasnog 20. veka.
Čaj: imela se priprema isključivo hladno. Jednu vrhom punu kašicicu imele na 1/4 l hladne vode potopiti preko cele noći, a pre uzimanja malo podgrejati.
UPOZORENJE Jedenje bobica može prouzrokovati snažne grčeve u trbuhu i proliv, a u izuzetnim slučajevima stanje može biti i kobno. Nuspojave kod parenteralne primene: groznica, povišena temperatura, glavobolja, alergijske reakcije. Osobe osetljive na belančevine treba pre korišćenja da se posavetuju sa lekarom. Kontradiktorna je upotreba kod hronično uznapredovale infekcije.

Pročitajte više u 63. -om broju časopisa Magično Bilje

ARHIVA

62 61
BROJ 59 pregled BROJ 58 pregled BROJ 57 pregled BROJ 56 NASLOVNA BROJ 55 NASLOVNA
 
Alternativna medicinaBiljke i lepotaKlinika Magicnog biljaNajbolji travariAbeceda magicnog bilja
 
  pocetna magicno biljecasopisprodavnicaradio TVkontakto nama  
MAIL info@magicnobilje.com .....|..... Copyright © 2010 - All Rights Reserved - Magicno bilje , Webmaster by postantiqua  


postavite naš sadržaj na vasu licnu stranicu - za facebook, MySpace, Technorati , Digg, StumbleUpon, preuzmite RSS

Favicon maker- Create a favicon from any image Check Google Page Rank My Space RSS

za korisnike MAIL a @magicnobilje.com

magično bilje na facebook - u
Magicno bilje na Facebook - uMagicno bilje na Facebook - u
magicnobilje.com | magicnobilje-casopis.com | magicnobilje-prodavnica.com | magicnobilje-radiotv.com | magicnobilje-biobar.com UTISCI | super sajt