facebook

AKTUELNOPOČETNA

ČASOPIS

PRODAVNICA

RADIO / TV

ALTERNATIVNA MEDICINA

KLINIKA MAGIČNOG BILJA

BILJKE I LEPOTA

ABECEDA MAGIČNOG BILJA

KONTAKT

O NAMA

 

 

 

Kako se slavi u Rusiji, Makedoniji, Grčkoj…

BOŽIĆNI OBIČAJI

BOŽIĆNI OBIČAJI

Božićni običaji u pravoslavnom svetu razlikuju se od podneblja do podneblja, a svaki narod je uneo vlastitu tradiciju u praznik koji proslavlja rođenje Isusa Hrista.
U Rusiji, gde se Božić obeležava po starom kalendaru, dakle 7. januara, običaj je da se porodice okupljaju za stolom na Badnje veče. Nakon posta, koji prestaje sa pojavom prve zvezde na nebu, sledi specijalna božićna večera bez mesa, a glavno jelo se zove “kutja”.
Večera je pripremljena od različitih vrsta žitarica koje simbolizuju nadu, uz dodatak meda i semenki maka (simboli sreće i mira). To se smatra “Svetom večerom”, a servira se na belom stolnjaku koji simbolizuje belo odelo u koje je Hrist umotan po rođenju.
U Grčkoj se Božić proslavlja 25. decembra. Tamošnji običaji nalažu da na Badnje veče deca u selima idu od kuće do kuće gde domaćinima požele sve najbolje i otpevaju božićnu pesmu (na grčkom “kalanda”), a zauzvrat budu darovani bombonama ili novcem.

Za večeru koja se priprema za Badnje veče karakterističan je “Hristov hleb” (“hristopsomo”), u obliku velikih vekni različitih oblika, na čijim korama su dekoracije koje obično predstavljaju poslove kojim se porodica bavi. Za razliku od većine, običaj u drugim pravoslavnim zemljama, za večeru na Badnje veče se služi meso, i to jagnjetina i prasetina.

BOŽIĆNI OBIČAJI

Ono što za Božić krasi gotovo svaki grčki dom je bosiljak omotan oko malog drvenog krsta, pričvršćenog žicom iznad drvene posude sa svetom vodom. Jednom dnevno član porodice, obično majka, umoči drveni krst sa bosiljkom u svetu vodu i njime poprska sve prostorije u kući. Na taj način, kažu, teraju se zli duhovi – “kilancaroi”, koji žive u središtu zemlje, a u kuće ulaze kroz dimnjak. Od Božića, 25. decembra, pa do Bogojavljanja (6. januara) postaju prava napast.
U Bugarskoj, na Badnje veče (koji se slavi po novom kalendaru) priprema se posebna večera od 12 jela bez mesa, koja simbolizuju 12 meseci u godini. To su jela od pasulja, oraha i lepšnika, suvih šljiva, a tu je i tradicionalni bugarski kolač – “banica”. Nakon večere, važno je da svi članovi porodice od stola ustanu u isto vreme.
I u Ukrajini je najvažniji deo proslave Božića večera na Badnje veče, koju Ukrajinci zovu “Svjata večera”. U seoskim domaćinstvima običaj je da glava kuće donosi snop pšenice koji se zove “diduh”, što znači “dedov duh”, što simbolizuje pretke i naglašava želju da godina dobro rodi. U gradskim porodicama, “diduh” je prustan u snopovima pšenice koji se stave u vazu.
U Makedoniji, koja Božić proslavlja po starom kalendaru, “kolede” (dečije pevanje božićnih pesama od vrata do vrata). Dan kasnije sledi Badnje veče, kada se na kućno ognjište donosi božićno drvo – “badnik”. Drvo se pre toga iseče na tri dela (što predstavlja Sveto trojstvo), a sva tri dela u kuću unese otac. Sin ili drugi član porodice delove drveta stavi u vatru a zatim se razmene čestitanja: “Dobra večer i vesel badnik”. Trpeza – “posna večera” – je strogo vegetarijanska: kuvano povrće, lešnici i orasi, hleb i suvo voće.

BOŽIĆNI OBIČAJI

U Gruziji se na Badnje veče čeka da sat otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino. Božić se proslavlja 7. januara litijama na kojima se peva tradicionalna božićna pesma “Alilo”. Deci se daruju bomboni i kolačići.
Pravoslavni vernici u Siriji i Egiptu proslavljaju Božić na slična način kao i u Rusiji, jer su ruski pravoslavni sveštenici bili ti koji su u Afriku u Bliski Istok doneli seme pravoslavlja.


 
Alternativna medicinaBiljke i lepotaKlinika Magicnog biljaNajbolji travariAbeceda magicnog bilja
 
  pocetna magicno biljecasopisprodavnicaradio TVkontakto namapolje  
MAIL info@magicnobilje.com ...|... Copyright © 2010 - All Rights Reserved - Magicno bilje, sajt majstor, Webmaster by postantiqua | SITEMAP  


postavite naš sadržaj na vašu ličnu stranicu - za facebook, MySpace, Technorati , Digg, StumbleUpon, ili preuzmite RSS

na sajtu je: Check Google Page Rank Creative Commons лиценца facebookgoogleMy SpaceTechnorati StumblemailRSS

za korisnike MAIL a @magicnobilje.com

portal: MAMA & BEBA

Favicon maker- Create a favicon from any image

| magicnobilje.com | magicnobilje-casopis.com | magicnobilje-prodavnica.com | magicnobilje-radiotv.com | magicnobilje-biobar.com | fito doktor | lekoviti med | like video | utisci | super sajt